Humus af Kikærter – Opskrift på Hummus med Kikærter

Humus er en lækker ret, som stammer fra mellemøsten, hvor kikærter er en fast bestanddel af næsten ethvert godt måltid. På arabisk betyder ordet ‘Hummus’ kikært.

Humus serveres som forret, hovedret, tilbehør til hovedret, dip, eller som smørepålæg på brød. Anvendelsesmulighederne er rigtig mange, og du kan lave din hjemmelavede humus helt efter egen smag. Tilsæt blot de ingredienser, som du synes bedst om.

Hovedingredienser i hjemmelavet Humus

Hjemmelavet hummus består af enkelte faste ingredienser:

  • Kikærter – ca 250 gram tørrede kikærter eller 500 gram udblødte og kogte kikærter/kikærtepuré
  • Tahin / Tahini (sesampasta af sesamfrø) – 2 spsk tahin
  • Olivenolie – 1 dl
  • Citrussaft – 3 spsk eller evt saften fra en ½ citron
  • Hvidløg – 3 fed
  • Salt og peber
  • ½ tsk spidskommen
  • Evt dit eget twist




Kikærterne gøres klar

Kikærter er hovedingrediensen i en humus.
I de fleste supermarkeder kan du købe tørrede kikærter, som er udgangspunktet. Har du travl kan du dog snyde lidt, da det også er muligt at købe kikærter i lage, eller endda en færdig kikærtepuré i de fleste indvandrerbutikker,

Såfremt du vælger at lave humussen selv – altså med de tørrede kikærter – så start med at lade kikærterne stå i en tildækket skål i køleskabet natten over (mindst 10 timer).
Bemærk at kikærterne suger en del vand til sig, og de udvider sig også, så vælge en skål, hvor der er rigeligt plads til dette, og sørg for at de tørre kikærter er dækket af et par cm vand.

Når kikærterne er udblødet i mindst 10 timer hældes vandet fra, og skyld dem under koldt vand i en si. Sorter evt mørke / dårlige ærter fra.

Nu skal kikærterne koges

Herefter skal kikærterne koges i godt 1 time.
Sørg for at kikærterne er dækket af et par cm vand i gryden.
Sæt blusset på max, og lad vandet koge op. Skru herefter ned, og læg låg på gryden.
Når kikærterne har kogt i mindst 1 time hældes vandet fra, og de kogte kikærter skylles i koldt vand.




Humussen blendes sammen

De kolde udblødte og færdigkogte kikærter hældes nu i passende portioner ned i en blender eller en skål, hvortil du har en stavblender.

Alle ingredienserne blandes sammen i blenderen, og hvis du oplever at humussen er lidt for fast, så kan der eventuelt tilsættes en smule creme fraische. Vand, citrussaft eller olie kan naturligvis også gøre humussen mere flydende.

OBS: Du skal være opmærksom på at humus kan værd hård kost for din blender! Begynder den at lugte brændt skal du straks lade den afkøle, før du blender videre. Det anbefales at benytte en stavblender i stedet.

Humus som en vigtig proteinkilde og et hurtigt måltid

Kikærter er en rig kilde til protein. De består af hele 20-25% protein og mindst 10% kostfibre.
Kikærter kan derfor med fordel benyttes i sammenhæng med salater, hvis du går op i fitness og sundhed.
Det høje indhold af protein er årsag til at mange styrketrænende motionister elsker retter der indeholder kikærter.
I kombination med at humus og kikærtesalater er så hurtige at tilberede, og samtidig meget billige, så er kikærten blevet en yderst populær spise i disse kredse. Her kan du finde en lækker opskrift på kikærtesalat.

Forfatter: Toby

Kontakt mig, hvis du gerne vil være gæsteblogger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *